Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

piątek, 11 października 2013

Półkruche rogaliki z dżemem

W takie jesienne dni każdy czasem ma ochotę na słodkie co nieco. Ostatnio robię rogaliki półkruche z dżemem. Są nie za wielkie, raczej małe, więc za dużo kalorii nie "wchłoniemy". Można też modyfikować przepis mieszając mąki np. do tortowej dosypać mąkę razową. Tak właśnie teraz robię...
Rogaliki z dżemem
Składniki ciasta: szklanka mąki tortowej, 2 łyżki mąki razowej, 1/3 kostki margaryny lub masła, łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (można podmienić na mleko)
Nadzienie: dowolny dżem lub konfitura
Najpierw wysypujemy mąki, proszek i  szczyptę soli. Siekamy mąkę z margaryną, cukrem i jajkiem (można zostawić troszkę jajka do pomalowania ciastek), dolewamy jogurt. Wszystko szybko zagniatamy. Dzielimy na 2 części, z których formujemy 2 koła. Koło dzielimy na ósemki. Na każdy kawałek nakładamy małą łyżeczkę dżemu i zwijamy w rogalik, zaczynając od szerszej strony. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Układamy rogaliki w formie wyłożonej papierem do pieczenia, malujemy resztą jajka i posypujemy np. orzechami, albo amarantusem czy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Po wyjęciu z pieca oprószamy rogaliki cukrem pudrem.

Rogaliki przed włożeniem do piekarnika.









I po upieczeniu. Naprawdę długo utrzymują świeżość. Te konkretnie były z dżemem z jeżyn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz