Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

wtorek, 9 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Coś ostatnio mam ochotę na takie lżejsze potrawy. Dzisiaj przy okazji wycieczki do lasu miałam jagody i od razu pomyslałam, że dobrze by było zrobić poczciwe pierogi z jagodami.
Oczywiście pozmieniałam trochę przepis, bo do mąki pszennej dodałam trochę mąki kukurydzianej i razowej. Efekt zadowolił mnie, ciasto wyszło bardziej delikatne, ciekawsze w smaku.
Ciasto: szklanka mąki pszennej, po dużej łyżce mąki kukurydzianej i razowej, pół szklaneczki ciepłej wody, łyżka oleju.
Nadzienie: miseczka jagód, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Nadzienie.









Składniki ciasta.









Przygotowuję mąki, do środka nalewam łyżkę oleju i dolewając stopniowo ciepłej wody zagniatam ciasto. Nie może być ani za twarde, ani za lepiące.

Taka ilość ciasta wystarczyła na około 20 pierogów.









Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1-2 mm i wykrawamy szklanką kółeczka.

Z resztek ciasta znowu robimy kulę i rozwałkowujemy itd...i tak do wyczerpania ciasta.








Na środek kółka wkładamy łyżeczkę jagód obsypanych cukrem i mąką ziemniaczaną, zalepiamy brzegi i ja np. uciskam końcówką widelca i formujemy pierogi.

Dodatek mąki ziemniaczanej powoduje, że sok z jagód wiąże się nieco i nie mamy np. poplamionej bluzki podczas jedzenia:)







Pierogi gotujemy  w osolonej (2 małe łyżeczki soli - na garnek wody) wrzącej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Podajemy polane rozpuszczonym masłem, w którym można rozprażyć kilka jagód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz