Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

czwartek, 4 lipca 2013

Pulpety rybne

Dawno nie robiłam pulpetów rybnych, więc chciałam dzisiaj przypomnieć sobie ten smak.
Pulpety z ryby w sosie pomidorowym:
Miałam właśnie 2 nieduże filety z miruny (ale może być dowolna ryba). Zmieliłam rozmrożoną rybę przez maszynkę do mielenia mięsa dodałam też 2 małe kromeczki chleba wieloziarnistego. Do tej masy dodałam 1/2 jajka, pół cebulki podsmażonej w łyżce masła, 1 łyżkę kaszy manny i 1 łyżkę tartej bułki. Teraz przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, przyprawa do ryb, trochę jarzynki. Dobrze wymieszałam i uformowałam kulki, otoczyłam je w mące. Przygotowałam wywar do gotowania pulpecików. Woda z kawałeczkami marchewki, zielem lubczyku lub naci z pietruszki, pół kostki rosołowej i ziele angielskie. W tym to gorącym wywarze gotowałam 15 minut pulpety. W osobnym garnku przyrządziłam sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozprowadziłam na 1 łyżce masła, dodałam pokrojony ząbek czosnku, 1 łyżkę mąki pszennej, sól, pieprz, trochę cukru. Dolałam wywaru rybnego. Zagotowałam sos, dorzuciłam do niego pulpety. Pasowała mi do tego surówka z młodej kapusty.


Masa rybna i uformowane z niej pulpety - z 2 filetów wyszło 7 sporych pulpetów.







Wywar z pulpetami.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz