Zachęcam do robienia na bieżące spożycie ogórków małosolnych. Nie ma z tym za wiele roboty, a ogórki kiszone mają dużo zalet. Jak ja je robię?
Najpierw kupuję w miarę możliwości małe ogóreczki, wkładam je do słoika, nalewam zimnej wody i zostawiam na kilka godzin.
Teraz szykuję koper suszony lub świeży, kilka ząbków czosnku, można dodać listek z orzecha włoskiego, ale niekoniecznie.
Koper układam na wierzchu ogórków.
Gotuję litr wody z pełną łyżką soli, najlepiej kamiennej i zalewam gorącą solanką ogórki. Na wierzch kładę skórkę chleba, albo dolewam trochę wody z kiszonych ogórków, które np. były poprzednio (szybciej się zakiszą).
Słoik przykrywamy małym talerzykiem i czekamy 2-3 dni na gotowe ogóreczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz