Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

sobota, 15 czerwca 2013

Rolada poziomkowa

Ostatnio przy okazji wypieku chleba zachciało mi się ciasta z owocami. Ponieważ ostatnio mam w lodówce poziomki wymyśliłam roladę z poziomkami.
Ciasto krucho-drożdżowe - 5 dag miękkiej margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1 dag drożdży, pół szklaneczki mleka, szklaneczka mąki tortowej. Najpierw robimy zaczyn: w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Następnie do salaterki wkładamy miękkie masło lub margarynę, rozcieramy z cukrem, całym jajkiem, dolewamy drożdże, wsypujemy mąkę i szybko zarabiamy ciasto. Odstawiamy trochę do wyrośnięcia.
Po 10 minutach ciasto trochę podrośnie.









Rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt i układamy poziomki pośrodku, posypujemy niewielką ilością cukru.










Zawijamy ciasto z poziomkami w roladę, wkładamy do podłużnej formy, można jeszcze odstawić ciasto do powtórnego wyrośnięcia.










Pieczemy około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.

Gotowa rolada - po przekrojeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz