Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

wtorek, 4 czerwca 2013

Ciasto z budyniem i jeżynami

Czasami nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale żeby nie było za słodkie. Takim właśnie ciastem było moje ostatnie ciasto. Właściwie jest ono inspirowane tzw. ciastem pleśniak, ale jednak inne.
Najpierw wykonałam na podstawę ciasto kruche.
1/4 kostki margaryny, 1 szklanka mąki pszennej, 2 żółtka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy szybko i wstawiamy do lodówki połowę ciasta, a drugą połowę do zamrażalnika. Po pół godzinie rozwałkowujemy ciasto wyjęte z lodówki i wylepiamy nim blaszkę.
Z 2 pozostałych białek ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę budyniu waniliowego. Resztę budyniu gotujemy i studzimy. Na kruche ciasto wykładamy wystudzony budyń ( jeśli jest twardy to siekamy go na kawałeczki), posypujemy połową zamrożonych jeżyn.











Następnie budyń i zamrożone jeżyny pokrywamy ubitą na sztywno pianą z cukrem.








Na pianę wsypujemy resztę jeżyn. Na koniec ścieramy zamrożone ciasto na pianę z jeżynami. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.

Oto ciasto po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz