Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

piątek, 24 maja 2013

Wątróbka z jabłkiem i cebulką

Pewnie jak większość nie za bardzo przepadałam w przeszłości za wątróbką. Jednak można przyrządzić ją w taki sposób, by była naprawdę smaczna. Ponadto danie to robi się wyjątkowo szybko, jest też tanie.
Jak ja robię wątróbkę?
30 dag wątróbki drobiowej, 1 cebula, jabłko, trochę przypraw: pieprz, sól, majeranek, pieprz cayenne, olej.
Najpierw przeglądam wątróbkę i jeśli są jeszcze jakieś żyłki lub pozostałości tłuszczu to je usuwam. Następnie zalewam wątróbkę niewielką ilością mleka, odstawiam na jakiś czas.

Podobno po namoczeniu w mleku wątróbka traci swą charakterystyczną goryczkę.











Potem wykładam wątróbkę na papierowy ręcznik, osuszam i oprószam każdy kawałek mąką. Nie solę jej.

Jeśli zaczynamy smażyć warto mieć pod ręką pokrywkę, gdyż zdarza się że wątróbka mocno pryska.










Przygotowuję cebulę i jabłka, kroję je na dowolne kawałki. Nalewam troszkę oleju na patelnię i wkładam kolejno wątróbki obsmażając je na gorącym oleju, dosypuję trochę pieprzu. Potem dorzucam cebulę i jabłka, dalej smażę, aż cebula i jabłka nieco zmiękną. Dopiero teraz trochę solę, dolewam maggi, sypię trochę majeranku i dolewam ok. szklanki wody. Duszę tak pod przykryciem ok. 10 minut. Zazwyczaj wychodzi już zagęszczony sos, a w nim wątróbki. Najlepiej smakuje mi z ryżem, doprawionym kurkumą.

Jabłko można skropić sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz