Zazwyczaj tak jak pisałam we wtorek robię pierogi z mięsem, wykorzystując np. indyka z rosołu (jeśli mi zostanie). Dzisiaj zrobiłam małą odmianę mianowicie: kulki z mięsem. Ciasto robię tak jak na kopytka - przeciskam pozostałe np. z obiadu gotowane ziemniaki przez praskę (około 1 szklanki). Do tego dodaję 1 jajko i pół szklanki mąki pszennej. Dokładnie wyrabiam. Formuję wałek z ciasta i tak jak knedle nadziewam plastry ciasta łyżeczką farszu z mięsa. Farsz przypominam to zmielone mięso z indyka, troszkę gotowanych warzyw z rosołu i przesmażona 1 cebula. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa lub solą, pieprzem i majerankiem. Po zaklejeniu kulek otaczam je w mące, by farsz nie przedostawał się na zewnątrz. Kulki gotuje się we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut.
Do zmielonego mięsa dobrze jest dodać troszkę jajka, farsz po ugotowaniu jest bardziej zwarty.
Składniki na ciasto ( na spodzie są gotowane ziemniaki).
A oto wałeczek z ciasta - z tej ilości wyszło ok. 10 kulek)
Tyle farszu to na pewno wystarczy do jednej kulki.
Kluski-kulki przed ugotowaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz