Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

wtorek, 21 maja 2013

Kluski-kulki z mięsem

Zazwyczaj tak jak pisałam we wtorek robię pierogi z mięsem, wykorzystując np. indyka z rosołu (jeśli mi zostanie). Dzisiaj zrobiłam małą odmianę mianowicie: kulki z mięsem. Ciasto robię tak jak na kopytka - przeciskam pozostałe np. z obiadu gotowane ziemniaki przez praskę (około 1 szklanki). Do tego dodaję 1 jajko i pół szklanki mąki pszennej. Dokładnie wyrabiam. Formuję wałek z ciasta i tak jak knedle nadziewam plastry ciasta łyżeczką farszu z mięsa. Farsz przypominam to zmielone mięso z indyka, troszkę gotowanych warzyw z rosołu i przesmażona 1 cebula. Doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa lub solą, pieprzem i majerankiem. Po zaklejeniu kulek otaczam je w mące, by farsz nie przedostawał się na zewnątrz. Kulki gotuje się we wrzącej osolonej wodzie około 5 minut.

Do zmielonego mięsa dobrze jest dodać troszkę jajka, farsz po ugotowaniu jest bardziej zwarty.











Składniki na ciasto ( na spodzie są gotowane ziemniaki).











A oto wałeczek z ciasta - z tej ilości wyszło ok. 10 kulek)











Tyle farszu to na pewno wystarczy do jednej kulki.












Kluski-kulki przed ugotowaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz