Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

sobota, 18 maja 2013

Surówka z białej kapusty z ogórkiem

Dzisiaj wymyśliłam nową surówkę, a to dlatego, że zostało mi ze śniadania trochę jogurtu. Sałatka ma łagodny smak. Co do niej dodałam?
Kawałek kapusty białej, połowa zielonego ogórka, kilka orzechów włoskich, łyżka majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka kiełków lub szczypiorek (dowolnie).
Ścieramy na tarce z grubymi oczkami kawałek kapusty, solimy trochę i czekamy aż puści sok, potem odciskamy ją. Do tego ścieramy umyty ogórek ze skórką, rozdrabniamy kilka orzechów. Dodajemy jogurt i majonez, trochę cukru i pieprzu. Dobrze mieszamy, można posypać kiełkami lub szczypiorkiem.

 Składniki sałatki przed dodaniem jogurtu i majonezu.











A oto końcowy efekt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz