Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

środa, 13 marca 2013

Kluski śląskie

Ostatnio wróciłam do zapomnianych klusek śląskich. Jest to jakieś urozmaicenie zamiast "zwykłych" ziemniaków. Robi się je łatwo, jeśli się ma oczywiście praskę do ziemniaków. Pamiętam dawniej trzeba było mielić ziemniaki przez maszynkę. A jak robię kluski śląskie?

Kluski śląskie: 3 ugotowane duże ziemniaki, 1 jajko, 1 łyżeczka masła, mała szklaneczka mąki ziemniaczanej.
Przeciskam przez praskę ziemniaki, dodaję mąkę ziemniaczaną, masło i wbijam 1 jajko. Wyrabiam ciasto i formuję kuleczki, potem w nich robię wgłębienie. Ciasto ma się nie lepić do rąk, nie lepi się jeśli robimy ciasto z lekko ciepłych ziemniaków. Kluski gotuję we wrzącej, osolonej wodzie. Najlepiej smakują z sosem.

Tyle klusek wyszło z 3 ugotowanych ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz