Powinnam jeść dużo ryb, ale nie wszystkie mi smakują, a są naprawdę wartościowe. Podam przepis na śledzie typu matjas przyrządzone z dodatkiem pasty pomidorowej.
Składniki: kilka płatów śledziowych typu matjas, 2 cebule, garść rodzynek, 2 łyżki pasty pomidorowej, trochę oleju, sól, pieprz, mielona papryka, łyżeczka cukru, 2 łyżki octu winnego.
Najpierw moczymy śledzie w przegotowanej wodzie z dodatkiem herbaty. Osuszamy je na papierowym ręczniku. Kroimy w piórka cebule, szklimy ją na oleju, potem dodajemy rodzynki, przyprawy, pastę pomidorową ocet winny lub szczyptę kwasku cytrynowego, dolewamy trochę wody i zagotowujemy. Tak przyrządzony sos odstawiamy do ostygnięcia. Zimnym sosem przekładamy śledzie w słoiku i odstawiamy na kilka godzin, by się "przegryzło". Tak zrobione śledzie można przetrzymywać w lodówce do ok. tygodnia.
Moczymy śledzie.
Cebulką trzeba zeszklić, ale nie przyrumienić.
Sos musi wystygnąć.
A gotowe śledziki zakręcamy wieczkiem i czekamy aż przejdą smakiem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz