Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

wtorek, 14 stycznia 2014

Ciasto czekoladowo-jogurtowe

Dawno tu nie zaglądałam, ale muszę się przyzwyczaić do tego, żeby dobrze gospodarować wolnym czasem, bo nie będę go mieć teraz za dużo. Bardzo łatwe do wykonania jest ciasto czekoladowo-jogurtowe, które wcześniej wypróbowałam. Co potrzebne jest do niego?

Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, kubeczek jogurtu lub szklanka kefiru (zsiadłego mleka), 2 łyżki kakao, łyżeczka przyprawy do piernika, łyżeczka proszku do pieczenia i  pół łyżeczki sody, trochę połupanych orzechów, 2 szklaneczki mąki pszennej.

Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy w misce z cukrem, dodajemy kakao, proszek, sodę, przyprawę do piernika i rozprowadzamy w tym jogurt lub kefir. Do takiej masy przesiewamy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z ciastem, dosypujemy orzechy. Całość wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i  pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto jest prawie beztłuszczowe, wiec może nieco zdrowsze od innych.

Ja rozcieram wszystko drewnianą pałką.









Ubita na sztywno piana.









Ciasto przed włożeniem do piekarnika.









I po upieczeniu...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz