Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

piątek, 30 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana.

Ostatnio moją ulubioną kolacją jest cukinia faszerowana. Robię ją częściowo na kuchni, częściowo w mikrofali. Przepis można modyfikować, zamieniając np. mięso mielone na kiełbaskę.
Cukinia faszerowana:
Kawałek cukinii (mnie najbardziej smakuje odmiana zielona w paski), 2 łyżki mielonego mięsa lub kawałek dobrej kiełbasy, połowa czerwonej papryki, 2 łyżki ryżu lub kaszy jaglanej, 2 pomidorki, ząbek czosnku, pół cebulki, kilka plasterków sera żółtego, pieprz, sól,  łyżka oleju.
Najpierw wydrążam środek cukinii (najlepiej łyżeczką). Układam połówki na talerzu, lekko je solę i nalewam do nich troszkę wody. Wstawiam je do mikrofali, zakrywając folią spożywczą. Ustawiam mikrofalę na ok. 2 minuty. W tym czasie cukinia ładnie zmięknie. Wylewam z niej nadmiar wody i osuszam cukinie papierowym ręcznikiem.
Następnie na łyżce oleju podsmażam pokrojoną cebulkę, ząbek czosnku, mięso, doprawiam do smaku, duszę pod przykrywką 5 minut. Dokładam obrane ze skórki pomidory, rozprażam je. Na koniec daję uprażony ryż lub kaszę (można wykorzystać resztki z obiadu). Nakładam farsz do cukinii, układam na nim plasterki żółtego sera i wkładam je na 1 minutę do mikrofali, by ser żółty się stopił. Podaję z zieleniną i keczupem.

Obrana i wydrążona cukinia.












Składniki farszu.












Gotowy farsz.












Cukinia wygląda troszkę jak zapiekanka, ale chyba jest zdrowsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz