Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa ogórkowa

Może to zupa pospolita, ale często nie wychodziła mi za dobrze i zastanawiałam się ...dlaczego. Teraz już wiem, że to kwestia ogórków. Teraz wiosną są zazwyczaj takie mocno słone, nawet przekiszone. Takie są w sam raz na zupę ogórkową o wyrazistym smaku. Jak ją wykonać? Najpierw przygotowujemy wywar z jarzyn (marchewka, pietruszka lub kawałek selera, kawałek pora i pół cebuli) i np. kawałek szyi z indyka. Do tego pokrojone w kostkę dwa duże ziemniaki. Jeszcze 2 ziarenka ziela angielskiego i łyżeczka soli.

Po godzinie wywar jest gotowy.












Następnie 2 duże albo kilka małych ogórków kiszonych ścieramy na tarce z grubymi oczkami (albo kupujemy gotowy przecier ogórkowy w sklepie za 1zł). Podsmażamy starte ogórki na łyżeczce masła przez 5 minut.
Ogórki zmieniają nieco kolor po podsmażeniu. Taka ilość ogórków wystarczy na 4 porcje zupy.









Ogórki wlewamy do wywaru, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i oregano. Zagęszczamy wodą z mąką, na końcu wlewamy 1/3 szklanki śmietany, zupę zagotowujemy.


Zupa gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz