Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

wtorek, 2 kwietnia 2013

Kiełki gorczycy

Jesteśmy po świątecznej obfitości jedzenia, przydałoby się więc powrócić do zdrowego odżywiania. Napiszę więc dzisiaj o niedawno odkrytych przeze mnie kiełkach gorczycy. Gorczycę hoduje się podobnie jak rzeżuchę, najlepiej na tacce wyłożonej watą. Próbowałam w szklance, ale mają na początku wiele śluzu zupełnie jak rzeżucha, więc utrudnia to taki sposób kiełkowania. Po wyrośnięciu roślinki mają ostry, pikantny smak, podobny troszkę do szczawiu. Niestety tak jak rzeżucha gorczyca rośnie około 7 dni.

Rozsypuje się nasionka po mokrej wacie, nie za gęsto.











Po około 4 dniach część nasionek już kiełkuje...












Po 6-7 dniach gorczyca nadaje się do spożycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz