Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

wtorek, 26 marca 2013

Pierogi z mięsem

Moim najczęściej wykonywanym we wtorki daniem są pierogi z mięsem. Chociaż jakby się zatrzymać na farszu do tych pierogów, to niekoniecznie jest to czysto "mięsny" farsz. I zawsze zawiera coś innego. Najczęściej  farsz robię w poniedziałek i wykorzystuję do niego mięso drobiowe z niedzielnego rosołu, to na które nie było już chętnych (pośledniejszego sortu - prawdę mówiąc). Do tego dodaję cebulkę, czasami pieczarkę, wczoraj wykręciłam to resztką kaszy jęczmiennej. Przede wszystkim mięso, cebulę i grzyby (mogą być też warzywa z rosołu - ale nie za dużo), podsmażam na małej ilości tłuszczu, potem przekręcam wszystko przez maszynkę i doprawiam: pieprzem, solą, przyprawą do mięsa. Czasem zagęszczam otrębami, jeśli farsz jest za rzadki. Następnego dnia robię ciasto na pierogi: mąka, ciepła woda, łyżka oleju. Ciasto wyrobione i wywałkowane - to do tego troszkę farszu, lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej gorącej wodzie, ja podaję je z odrobiną tłuszczu ze słoniny (ze skwareczkami) i  posypuję kiełkami. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz