Swoją twórczość możesz wykorzystać nawet w kuchni...

piątek, 8 marca 2013

Ciastka "Ślimaczki"

Chciałam się dzisiaj podzielić się wymyślonym przez mnie przepisem na błyskawiczne ciasteczka, które nazwałam ślimaczkami. Czasami nie ma co przekąsić do kawy, a robi się je błyskawicznie i są to ciasteczka bez jajek.

Składniki: 5 dag margaryny, trochę mleka, 1 dag drożdży, niecała szklanka mąki, łyżeczka cukru, trochę cukru waniliowego, cynamon i garść łuskanych orzechów włoskich.
Najpierw przygrzewam trochę mleka z łyżeczką cukru, dodaję drożdże i czekam aż "ruszą". Potem rozmiękczam w mikrofali margarynę, by była bardzo miękka. Do tłuszczu dodaję rozczyn i mąkę szybko wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia. Jak zwykle nie mam cierpliwości, więc po krótkim czasie ciasto cienko rozwałkowuję, posypuję cynamonem, wymieszanym z cukrem (najlepiej rozetrzeć to ręką na cieście), posypuję orzechami i zwijam jako taką mini-roladę. Potem kroję w poprzek na plasterki. Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Posypuję cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz