Chciałam dzisiaj napisać o mojej ulubionej potrawie... mianowicie gołąbkach. Nawet postanowiłam je dzisiaj zrobić. Jest to tanie i wbrew pozorom nie takie pracochłonne danie. Niestety o tej porze roku liście kapusty białej są twarde, więc jest to problem. Ja najczęściej liście ściągam z główki kapusty nawet wieczorem dnia poprzedniego. Wtedy o połowę pracy mniej. Moja mama robiła gołąbki całkiem innym sposobem niż ja. Ona mieszała mięso gotowane z gotowanym ryżem. Ja natomiast mieszam surowe mięso z lekko podgotowanym, a czasami surowym ryżem. A jak je przyrządzam?
Gołąbki z ryżem:
Obieram z główki kapusty tyle liści, ile ma być gołąbków, podgotowuję liście przez kilka minut w osolonej wodzie. Kawałek (ok. 30 dag na 8-9 gołąbków) wieprzowiny mielę w maszynce. Pół kubka ryżu gotuję przez 5 minut w osolonej wodzie,odcedzam na sitku (można ten etap pominąć, jeśli wybierasz wersję z surowym ryżem). Mięso doprawiam przyprawami: solą z czosnkiem, papryką ostra, pieprzem cayenne, pieprzem czarnym i ziołowym oraz oregano. Kroję połówkę cebulki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Do tej cebuli wsypuję podgotowany lub surowy ryż, mieszam, doprawiam pieprzem. W misce łączę mięso, ryż oraz wbijam jajko. Wyrabiam dobrze masę. Kładę trochę farszu na liściu kapusty, zwijam jak krokiety, układam gołąbki w garnku z grubym dnem ( wtedy nie wykładam już dna liśćmi kapusty). Przykrywam talerzykiem odwróconym do góry dnem, zalewam tak przygotowane gołąbki kilkoma szklankami gorącej wody, do której dorzucam kostkę bulionową. Gotuję na małym ogniu około 1 godziny. Podaję najczęściej z pomidorowym sosem, ale dobrze też smakują z koperkowym lub pieczarkowym.
Mielone mięso z przyprawami.
Podsmażam cebulkę na oleju.
Tutaj podsmażony ryż z przyprawami.
Przygotowany farsz.
Gołąbek przed zwinięciem.
Gołąbki układam ciasno w garnku.
I oto one, wyszły naprawdę smaczne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz